Cannondale Moterra SL v kategorii lehkých elektrokol

Cannondale Moterra SL jako zajímavá novinka mezi lehkými celoodpruženými elektrokoly.

Výrobce kol a elektrokol Cannondale dnes představuje své nové lehké horské elektrokolo s klasickým „plnotučným“ středovým motorem. Jedná se o zcela nový model Moterra SL. S točivým momentem motoru Shimano až 85 Nm, špičkovým výkonem pohonné jednotky až 600 W a ve spojení s baterií o kapacitě 601 Wh bylo docíleno hmotnosti 19,3 kg (u modelu v nejvyšší specifikaci). To v rámci kategorie e-MTB znamená definování nové kategorie! Díky perfektnímu rámu, hbitosti a hravosti geometrie a špičkovému výkonu motoru i vysokému dojezdu velkokapacitního akumulátoru je Cannondale Moterra SL e-bike jako žádný jiný. Těžko se pro něho hledá dostatečně těžký trail, protože i z extrémních úseků si tento stroj dokáže udělat téměř vysokorychlostní a téměř plynulý flowtrail!

Zkušenosti s karbonem

Vysokého výkonu a nízké hmotnosti elektrokola Moterra SL bylo dosaženo díky spojení špičkových technologií, unikátních výrobních postupů a také jedinečných komponentů. Vytvoření lehkého rámu se 150mm zdvihem je možné díky průkopnickým zkušenostem s karbonem a technologii FlexPivot, kterou Moterra SL přebírá od závodního sourozence Cannondale Scalpel XC (na něm bikeři vítězí v závodech světového poháru…). Pevné části řetězové vzpěry FlexPivot nahrazují tradiční čtyřčepovou konstrukci Horst Link, čímž je snížena hmotnost a zjednodušena údržba. Tento systém umožňuje konstruktérům dosáhnout dokonalé odezvy odpružení na veškeré nerovnosti pod zadním kolem. Výsledkem je neuvěřitelná trakce, plná kontrola kola i při agresivním brzdění a současně agilita a hravost, které posilují jezdcovu sebedůvěru za řídítky a ponoukají jej k posunování hranice a vymýšlení nových zábavných triků a agresivních průjezdů klopenkami.

Na míru podle velikosti

Konstrukční formulka Cannondale Proportional Response znamená, že vše od kinematiky odpružení až po geometrii, a to včetně délky řetězových vzpěr, je zcela přizpůsobeno jednotlivé velikosti rámu. Všichni jezdci bez ohledu na tělesnou výšku a příslušnou velikost rámu dostanou stejný zážitek a stejnou možnost naplno se vydovádět. Nikdo nebude o nic ochuzen.

Silný a agilní

O výkon e-biku Moterra SL staví na speciálně vyladěné verzi pohonné jednotky Shimano EP801 s magnesiovým tělem a hmotností 2,7 kg. Jedná se o nejlehčí středový motor, který dokáže nabídnout takovou sílu a výkon. S točivým momentem 85 Nm a maximálním výkonem přes 600 W přináší ke šlapání jezece pořádnou dávku energie a dává mu i s elektrokolem nebývalý odpich. Ve spolupráci s firmou Shimano byly vyladěny jízdní režimy, aby bylo možné maximálně využít schopností motoru EP801, a to od módu ECO (minimální asistence, maximální dojezd pro celodenní výpravy), dvě verze režimu TRAIL (první poskytuje střední výkon, skvělý pro jízdu s přáteli na lehkých elektrokolech, druhý pak zvyšuje asistenci pro jízdu s plnohodnotnými elektrokoly) a samozřejmě BOOST (neustále plný výkon). Integrovaná baterie využívá vlastní konfiguraci článků s efektivnějším uložením energie. Tím vzniká kompaktní akumulátor s hmotností 3,1 kg včetně kabeláže a již zmíněnou kapacitou 601 watthodin.

Progresivní geometrie

Úhel hlavové trubky 62,5° má hodnotu srovnatelnou se sjezdovým kolem, navíc je možnost nastavení sklonu hlavové trubky až o 1,2°. Dlouhý reach rámu v kombinaci se strmou sedlovou trubkou jsou dalšími prvky té nejmodernější trailové geometrie v podání mistrů z konstrukční dílny Cannondale. Rozvor elektrokola se pochopitelně liší podle velikost rámu. Už se nemůžeme dočkat, až si jízdní vlastnosti kola s touto progresivně pojatou geometrií vyzkoušíme v praxi. Vše by mělo fungovat skvěle, svou zásluhu na tom má také mullet osazení kol, kdy vpředu najdeme 29palcové kolo a vzadu kolo o průměru 27,5“. Tím je docíleno skvělého poměru mezi stabilitou ve vysokých rychlostech a hravostí a obratností na točivých trailech a ve složitějším terénu.

Je libo velká kola?

Kdo by trval pouze na 29palcovém provedení, tak může upravit zadní stavbu pomocí kouzelného stavítka FlipChip v sedlových vzpěrách. Tím vznikne 29palcová Moterra SL, stejně vyvážená, stabilní, dravá i obratná jako výše zmíněná základní verze. Zcela nový e-bike Cannondale Moterra SL je k dispozici ve velikostech rámu od S až po XL a v různých konfiguracích, včetně limitované série od LAB71.

Ceny a hmotnosti modelů:

Cannondale Moterra SL LAB71 – 359 999 Kč včetně DPH, hmotnost od 19,3 kg

Cannondale Moterra SL Carbon 1 – 244 999 Kč včetně DPH, hmotnost od 19,7 kg

Cannondale Moterra SL Carbon 2 – 189 999 Kč včetně DPH, hmotnost od 20,6 kg

Více informací naleznete u českého distributora na webu www.cannondalebikes.cz.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one