Canyon Grizl:ON – za hranice města a do přírody

Nový elektrický gravel Canyon Grizl:ON dostane jezdce ven a do přírody s plnou parádou!

Připravený na každodenní rutinu, ochotný vydat se kdykoli za dobrodružstvím anebo posloužit jako nečekaně schopný dopravní prostředek. Takový je nový elektrický gravel Canyon Grizl:ON, jedno z nejuniverzálnějších elektrokol, které německý výrobce kdy stvořil.

Nově definuje vlastní třídu, neboť nabízí sofistikovaný karbonový rám, lehký a výkonný motor Bosch SX, odpruženou vidlici a další variabilitu, na jakou jsme zvyklí třeba u pověstného švýcarského nože. Zkrátka zastane jakoukoli funkci, kterou po něm bude jezdec požadovat.

Denní ježdění i boření hranic

Grizl:ON byl vytvořen s ohledem na každodenní praktičnost a také překonávání hranic, po kterém každý dobrodruh v sedle svého kola skrytě touží. Je to všestranný e-bike schopný dostat se do vzdálených míst, která byla dříve mimo dosah, a přitom má stále dostatek šmrncu pro zvládání každodenní rutiny i jízdy po asfaltu, šotolině a zpevněných cestách.

Díky středovému motoru Bosch Performance Line SX je Grizl:ON podporuje aktivní jízdu na elektrokole. Co si jezdec z motoru nevydoluje, to nemá. Podpora motoru závisí na aktivitě lidského pohonu a šlapání, ale s tím majitel tohoto e-biku jistě počítá a s radostí se do jízdy vrhne!

Samé inovace

Model je vybaven inovativními prvky, jako jsou integrovaná světla v oblasti zadních patek ve spodní části horních vzpěr zadní stavby, konkrétně Canyon x Lupine SightStays. Dále je to sedlovka Canyon VCLS s průřezem, díky kterému dobře pohlcuje vibrace a skoro zázračně tlumí menší nerovnosti pod zadním kolem. Dalším volitelným příslušenstvím může být vnitřní rámová brašna Fidlock QuickLoader, která vznikla těsnou spoluprací výrobce Canyon s firmou Fidlock, která je držitelem patentů různých nacvakávacích a magnetických uchycení a její vynálezy a vylepšení si doslova podmanily celou cyklistickou branži, ať už se to týká uchycení bidonů, brašen anebo různých rychlouzávěrů. Z dalších praktických prvků pro výbavu některého z modelů Canyon Grizl:ON to mohou být také šikovné blatníky s perfektním krytím macatých gravelových pneumatik, zadní nosič a také přední odpružení se 40 mm zdvihu pro lepší průchodnost terénem.

Canyonu se podařilo díky skvěle navrženému rámu s progresivní a pohodlnou geometrií připravit mimořádně schopný gravelbike s elektrickým pohonem a klasickými zahnutými řídítky typickými pro tuto disciplínu. Tím, jak je vybavený a jaké varianty celá modelová řada nabízí, vzniká skutečně nový standard dokonalosti v rámci segmentu e-gravel.

Více pilotovat, méně se vozit

Pro výpravy a dobrodružství stvořený rám modelu Grizl:ON je podpořen zmíněnou kompaktní pohonnou jednotkou Bosch SX umístěnou ve středu karbonového rámu. Tenhle motor nikoho zadarmo do cíle neodveze, ale s potřebnou aktivitou a nasazením se vyrovná těm nejsilnějším pohonům. Samotný motor Bosch SX váží pouhé 2 kilogramy a baterie s kapacitou 400 Wh přidává další 2 kilogramy navíc. Jedná se o loňskou novinku, neboť Bosch SX se teprve v rámci roku 2024 objevuje na prvních elektrokolech vybraných značek. Spotřebiteli je velice očekáván, protože první recenze a také i naše zkušenosti z testování v loňském roce hovořily v superlativech. Motor SX je lehčí než „plnotučný“ motor CX a podporuje aktivní jízdu, která se více podobá normální jízdě na kole s vyšší frekvencí a zapojením celého těla. Menší motor váží méně, je citlivější, tišší a funguje hospodárněji. S dostupným točivým momentem 55 Nm se motor Bosch SX trefuje do zlatého středu mezi lehkou asistencí a vysokým točivým momentem klasických motorů. A svůj špičkový výkon až 600 wattů podpory poskytne jezdci při jízdě s vysokou kadencí.

S baterií o kapacitě 400 Wh a s možností rozšíření dojezdu o přídavnou baterii Bosch PowerMore 250 Range Extender (kapacita 250 Wh a hmotnost 1,6 kg) h) budete mít dostatek energie na celý den v sedle tohoto gravelu. Lze také naplno využít konektivitu celého rozhraní Bosch Smart System, připojit telefon pomocí aplikace Bosch eBike Flow, využívat funkce alarmu, sledování polohy a customizace pohonné jednotky.

Výjimečný balíček

Jedním z nejinovativnějších prvků nového elektrického gravelu Grizl:ON je systém osvětlení vzniklý těsnou spoluprací značky Canyon s německým výrobcem špičkových světel Lupine. V zadní části najdeme systém Canyon x Lupine SightStays, který zahrnuje dvě vestavěná zadní světla umístěná přesně v konturách zadní strany sedlových vzpěr, což zajišťuje viditelnost ze všech úhlů, a to i při jízdě s plnou bagáží, tedy brašnami na zadním nosiči. Navíc se jejich funkce snadno ověří jednoduchým pohledem jezdce pod sebe a není nutné otáčet se a kontrolovat funkci zadního osvětlení pod sedlem, jako tomu je u standardních světel. Zářící zadní patky jsou skutečně nesmírně efektní a také nanejvýš funkční. Pokud je třeba jedno ze světel vyměnit, jednoduše odšroubujeme hliníkový kryt, odpojíme rychlospojku od napájecího kabelu vedoucího od akumulátoru a nasadíme náhradní, které je k dostání na webu www.canyon.com.

Vpředu svítí jasný světlomet Lupine Nano SL, který osvětluje cesty na silnici i v terénu pomocí dálkového ovladače. Ten je umístěn na nových rozšířených řídítkách HB0064 optimalizovaných pro jízdu ve štěrku. Na ovladač jednoduše dosáhneme jedním prstem a volíme mezi dvěma režimy. Díky přepracovanému pouzdru Nano SL, které ladí s výstupním otvorem kabelů na rámu, se vyhneme složité kabelové motanici. Vše je úhledně integrováno a světla jsou napájena z hlavní baterie. Vydrží v provozu dvě hodiny i poté, co se vybije akumulátor na kritickou hladinu a přestane fungovat motor. Takže pokud někdy během večerní vyjížďky zabloudíte v hloubi lesa a budete namáhavě hledat cestu domů uprostřed noci, tak i kdyby vám došla šťáva v baterii, tak světla ještě celé dvě hodiny zajistí, abyste viděli před sebe a nějak to došlapali do cíle.

Pohodlí a ovládání

O komfort jezdce se stará inovativní sedlovka Canyon S14 VCLS 2.0, která využívá tlumicích vlastností karbonu a navíc má lehkou a prořízlou konstrukci listových pružin. Díky tomu lze využít pohyb v rozsahu +2 až -10 mm, takže i na ty nejnáročnější povrchy lze zvládnout relativně v pohodě. Sedlovka S14 VCLS 2.0 je součástí všech modelů kromě verze Grizl:ON CF TRAIL s progresivnější specifikací, který je vybaven elektronicky ovládanou teleskopickou sedlovkou RockShox Reverb AXS XPLR se zdvihem 75 mm. Ta se postará o zábavu a pohodlné i bezpečné zvládnutí překážek při najetí do členitého terénu.

Přední kolo máme pod kontrolou díky nově zkonstruovaným gravel řídítkům HB0064 BAR optimalizovaným pro jízdu na štěrku, šotolině a drobných nerovnostech. Geometrie počítá s krátkým představcem o délce 60 mm (ST0037 STEM) a uvolněným úhlem 69,5° u hlavové trubky. Naopak sedlová trubka je napřímená s úhlem 74° a zajišťuje pohodlný posed a efektivitu šlapání a vedení stopy při dlouhých a pozvolných stoupáních anebo třeba i v prudkých výjezdech.

Volitelné doplňky

Pro montáž cyklocomputeru nebo telefonu s rozhraním SP Connect je uzpůsoben právě zmíněný představec ST0037 STEM. Přichází s novými možnostmi montáže držáku dopředu před čelo představce, aby bylo zařízení uchyceno co nejvíce v optimálním zorném poli jezdce.

Díky systému Click & Ride na modelu Grizl:ON snadno a rychle vyměníte výbavu, kterou potřebujete pro celodenní vyjížďku. Instalace nebo demontáž rozšiřovače kapacity baterie Bosch PowerMore 250 Range Extender a dalšího úložného prostoru, který pochází ze systému LOAD FIDLOCK QUICKLOADER trvá opravdu jen chvilku a nevyžaduje žádné nářadí ani popruhy.

Díky robustním celoplošným blatníkům může být Grizl:ON připraven na jízdu za mokrého počasí, přičemž jejich dostatečná šířka, zahnutí na bocích a také patřičná délka poskytují maximální ochranu před odstřikující vodou a nečistotami. Přední blatník je navíc vůbec prvním, plně kryjícím blatníkem, který byl vyvinutý pro vidlici RockShox Rudy. Zadní blatník je vyztužen nosným systémem, který zvládne až 15 kg zavazadel bezpečně připojených prostřednictvím upevňovacího systému Ortlieb QL3.1. Ve spolupráci s německým výrobcem Ortlieb nachystal Canyon speciální verzi jejich brašny Gravel Pack (k dostání na www.canyon.com), do které se vejde 14,5 litru výbavy na každé straně. Tím se otevírá možnost jak pro pohodlné dojíždění a každodenní drobnou logistiku či nákupy, tak pro dobrodružné výpravy do přírody s veškerou výbavou pro přespání a bikepacking. Nosič DEFEND FENDER CARRIER je standardně dodáván na pracovním modelu Grizl:ON CF Daily (který také testujeme pro vydání ELECTRIC BIKE 1/2024) a je k dispozici na trhu s náhradními díly, kterými lze vybavit jakýkoli model Grizl:ON s pneumatikami do šíře 45 mm.


MODELY

Canyon Grizl:ON CF nabízí celkem čtyři různé varianty e-gravelů na karbonovém rámu.

Canyon Grizl:ON CF Trail

Získejte dokonalý a vysněný elektrický gravel. Sada Sram Force AXS s XO Eagle (42 / 10-52 zubů), odpružení RockShox Rudy Ultimate XPLR a sedlovka RockShox Reverb AXS XPLR 75 mm dropper post. Sestavu doplňují kola DT Swiss HGC14000 a pláště Schwalbe G-One Ultrabite 50 mm. Cena: 7 999 EUR

Canyon Grizl:ON CF 9

Nejlehčí sestava s hmotností 15,3 kg. Využívá sadu Sram Force AXS XPLR (42 / 10-44 zubů) s odpružením RockShox Rudy Ultimate XPLR. Pohodlí zvyšuje sedlovka Canyon S14 VCLS 2.0, kterou doplňují kola DT Swiss HGC1800 s plášti Schwalbe G-One Bite Evo 45 mm. Cena 6 999 EUR

Canyon Grizl:ON CF Daily

Praktický Grizl:ON CF Daily je vybaven gravelovou sadou Shimano GRX ve 12rychlostním provedení (42 / 10-45 zubů) s koly DT Swiss HG1800 a plášti Schwalbe G-One Overland 45 mm. Na praktickém pracovním modelu Grizl:ON CF Daily je standardně dodáván nosič DEFEND FENDER CARRIER. Cena 5 499 EUR

Canyon Grizl:ON CF 7

V základní cenové kategorii jezdí sestava CF 7 s 11rychlostní převodovkou GRX a koly DT Swiss HG1800 s plášti Schwalbe G-One Bite Evo 45 mm, cena 4 999 EUR

Všechny modely Grizl:ON CF jsou vybaveny odpružením RockShox Rudy, koly DT Swiss, plášti Schwalbe, řídítky Canyon HB0064 Ergo AL a sedly Fizik Argo Terra X5, dále systémem Canyon x Lupine SightStays a předním světlem Lupine Nano SL s dálkovým ovládáním na řídítkách. Všechny modely Grizl:ON CF jsou k dispozici v pěti velikostech, od XS do XL, což je optimum pro jezdce od výšky 166 cm až do 194 cm.

Více informací a objednání na webu výrobce.

Play Video
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one