Future Mobility i s elektrokoly

Na brněnském výstavišti se rodí nový veletrh. Od 20. do 22. září se na akci FUTURE MOBILITY můžeme podívat, jak se budeme v budoucnosti ve městech dopravovat. Jak do konceptu výstavy zapadají elektrokola? Na to jsme se zeptali Petra Maliňáka, ředitele projektu FUTURE MOBILITY v rámci společnosti BVV.

Co vedlo ke vzniku nového veletrhu a jaká bude jeho náplň?

Rád bych nejdříve objasnil trochu širší kontext. Letos už pátým rokem pořádáme na brněnském výstavišti URBIS SMART CITY FAIR, tedy veletrh chytrých řešení pro obce a města. Na posledních dvou ročnících byla stále výrazněji vidět doprava, loňský ročník pak hostil uzavření evropského projektu C-ROADS zaměřeného na inteligentní dopravní systémy. Letošek pak na tento vývoj přirozeně navazuje. Souběžně s veletrhem URBIS proběhne první ročník FUTURE MOBILITY.

Co mají společného FUTURE MOBILITY a elektrokola?

Tato nová akce je propojena s Evropským týdnem mobility, proběhne zde mimo jiné konference URBAN MOBILITY DAYS při příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU. Tři zářijové dny se tedy na brněnském výstavišti budeme věnovat městské dopravě budoucnosti a té jsou elektrokola rozhodně součástí.

Předpovídáte velké změny v dopravě, jak ji známe nyní?

Změny budou velké a troufal bych si klidně použít i slovo revoluční. Současný stav dopravy ve městech, kde převažuje individuální automobilová doprava, není do budoucna udržitelný. Městskou mobilitu nevyřeší ani změna pohonů. Počet obyvatel ve městech stále roste a tento trend se nezastaví. Ve městech se proto musí prosadit nový systém dopravy založený na sdílení, automatizaci, digitálních technologiích a alternativních dopravních prostředcích. Výsledkem této změny bude významný úbytek emisí, zkrácení cestovní doby, vyšší kvalita, komfort a bezpečnost. Nasazením digitálních technologií vznikne menší závislost na lidském faktoru. Elektrokola jsou v tomto systému činitelem, který přinese do městské mobility nezávislost, určitě rychlost, operativnost a pohodlí. Navíc jízdou na kole uděláte něco pro své zdraví. Elektrokolo je vhodné i ke sdílení.

Cílem veletrhu FUTURE MOBILITY je tedy pomoci tyto změny prosazovat?

Jeho cílem je především informovat zástupce měst a obcí o tom, co je čeká a na co a jak obec v této oblasti připravit. Na celé tři dny připravujeme konferenční program, v němž téma elektrokol ve městech určitě zazní. Na venkovní ploše připravujeme demo city, kde bude vidět aplikace technologií a všech vychytávek pro chytrá města v praxi. Doufejme, že to představitele obcí inspiruje a že se v brzké budoucnosti dočkáme ještě lepší infrastruktury pro cyklisty i elektrocyklisty.

Uvidíme v budoucnu v ulicích měst a obcích více kol a elektrokol určených k dopravě a dojíždění?

O tom jsem přesvědčen. Výhodou je, že změny, které jsem zmínil, mohou přicházet postupně. Za mě je městské elektrokolo velmi chytrým řešením pro většinu lidí, kteří se po městě dopravují individuálně. Díky svým parametrům navíc elektrokola překračují kategorii „poslední míle“ a mohou sloužit jako dopravní prostředek i na delší vzdálenost. Realita dopravy ve městech prostě bude jiná a je třeba se jí přizpůsobit. S elektrokolem budete na tuto změnu připraveni.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na veletrh!

Více informací najdete zde.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one