Na výletě kolem Želivky

S Martinou Prokopovou na výlet v sedle elektrokola.

Tentokrát tu máme nachystaný pohodový výlet kolem Želivky, kde je opravdu krásně. Ocitáme se na Českomoravské vrchovině, o kopce a kopečky tu není nouze, a tak si na výpravu vezmu elektrokolo Rock Machine Blizzard INT2 e90-29 RZ. Tím pádem nemám obavu, že by mi došly síly a zůstala jsem ztracená někde pod kopcem.

IMPOZANTNÍ MOST

Trasu jsme zahájili u vodní nádrže Sedlice, což je přehrada na řece Želivce nedaleko Humpolce. Přes hráz zakřivenou do oblouku se ještě klene desetiobloukový kamenný most. Památkově chráněná přehrada je jedna z nejstarších na území České republiky a byla postavena v letech 1921-1927. Přehrada i most jsou výjimečné použitím kamenného materiálu v době, kdy byl již běžně nahrazován železobetonem.

Od přehrady jsme vystoupaly kopec do nedaleké obce Sedlice, která je oblíbeným rekreačním místem. Leží v členité krajině Křemešnické vrchoviny v samém srdci Českomoravské vrchoviny na širokém plochém hřbetu, který ze tří stran obtéká řeka Želivka. Ta vzniká pod obcí soutokem Hejlovky a Hejnického potoka. V místě soutoku byla vybudována již zmíněná Sedlická nádrž.

MEZI CHATY K VODĚ

Ze Sedlic jsme zamířili po cyklotrase 161B k Želivce. Trasa se krásně vine jejím údolím. Po cestě jsme minuli několik rekreačních chat, užili si hezký výhled na vodní nádrž Vřesník a lesní cesta nás zanedlouho dovedla do Želivu.

Želiv je malá obec skrytá v hlubokém údolí řek Želivky a Trnavy a je vyhledávaným turistickým i poutním místem. Tamní klášter Želiv byl založen už ve 12. století knížetem Soběslavem. Želiv však není jen klášter, ale je to celý komplex staveb – klášter s kostelem Narození Panny Marie, konvent, opatství, Trčkův hrad či renesanční dům s palírnou.

RUKOPIS MISTRA

Pozornost přitahuje zejména kostel Narození Panny Marie, který přestavěl po rozsáhlém požáru Jan Blažej Santini. Pokud se sem ale vydáte, neměly by vám uniknout i menší památky. Santini totiž nezanechal svůj rukopis jen na původně románském klášterním chrámu, ale přestavoval rovněž hřbitovní kostel sv. Petra a Pavla a v rohu hřbitova navrhl okrouhlý altán.

Na svazích severně od Želivu stojí nad studánkou také barokní kaple Panny Marie, o kousek výš se na vrcholu kopce Kalvárie tyčí rovněž barokní kaple Nalezení sv. Kříže a soubor doplňuje kaple sv. Haštala s pramenem v osadě Haštal.

Prohlédli jsme si komplex kláštera a kostel Narození Panny Marie a pokračovali po silnici a cyklotrase 1218 k vodní nádrži Trnávka, kde celoročně vládně klid a příjemná atmosféra. V létě se jako přírodní koupaliště využívá část vodní nádrže u obce Červená Řečice. V těchto místech najdete na březích přehrady upravené pláže. Vstup do vody je na mnoha místech pozvolný, pláže jsou navíc lemovány příjemnými lesy.

RENESANČNÍ ZÁMEK

V malebné obci Červená Řečice jsme se zastavili u areálu zámku, který patří mezi nejhodnotnější příklady české renesance. Renesanční zámek vznikl v polovině 16. století přestavbou původního hradu a byl centrem rozsáhlého panství pražských biskupů a arcibiskupů. K typickým rysům patří především lunetová římsa a sgrafitová výzdoba fasády, jež se na architektuře řečického zámku bohatě uplatňuje. Původní hrad býval obklopen vodním příkopem, který se částečně dochoval. Napájela ho sousední kaskáda rybníků. Po několikaleté rekonstrukci by se měl zachráněný zámek otevřít právě v letošním roce.

U náměstí doporučuji zastavit se u krásného barokního kostela sv. Máří Magdaleny s dominantní hranolovou věží. Tento kostel byl vystavěn již někdy před rokem 1283. Tobiáš z Bechyně, pražský biskup, opevnil kostel proti vojskům Otty Braniborského. Za pozůstatek tohoto opevnění je považována vysoká zeď na jižním okraji kostelního areálu. Protože tehdejší vodní hrad (dnes zámek) Červená Řečice v té době patřil pražským biskupům, kostel hostil mnoho význačných církevních hodnostářů. Pobýval tu i tehdejší generální vikář arcibiskupa Jana z Jenštejna – pozdější sv. Jan Nepomucký, který tu má i sochu.

ZA BRTNÍKY

Naše trasa pak vedla po silnici přes Popelištnou do Brtné. Vesnička je připomínána již ve 13. století a její název souvisí pravděpodobně s pracovní činností dávných obyvatel. Ti se nejspíš zabývali brtnictvím, tedy vyhledáváním včel a sbíráním medu. Okolí Brtné patřilo také k oblíbeným vycházkám spisovatele, malíře a básníka Josefa Čapka, který v roce 1939 trávil v Želivě dovolenou a byl zde také 1. září zatčen gestapem. Jak víme z historie, tak starší bratr spisovatele Karla Čapka byl po tomto zatčení a uvěznění převezen do Dachau. Zde a v dalších třech německých koncentračních táborech nakonec přežil téměř celou válku. Bohužel zemřel při epidemii skvrnitého tyfu krátce před osvobozením v koncentračním táboře v Bergen-Belsenu. Tolik z historie a nám nezbývá než pevně sevřít řídítka a pokračovat dál.

E-BIKE POMOHL

Žlutá turistická značka nás zavedla k břehům vodní nádrže Sedlice, která je také oblíbeným místem rybářů a nachází se tu mnoho rekreačních chat. Není divu, je to nádherné místo pro odpočinek a načerpání energie. Cyklovýlet kolem Želivky a vodních nádrží byl velmi pohodový a zvládne ho každý, s překonáním převýšení nám pomůže e-bike! V létě lze návštěvu památek spojit i s příjemným koupáním a užít si tohoto krásného koutu na Českomoravské vrchovině dosyta. Vyjížďka nakonec měřila něco málo přes 20 km a lze si ji libovolně prodloužit, značených cyklotras je tu na výběr dostatek.

 

STATISTIKA VÝLETU:

Oblast: Českomoravská vrchovina

Délka trasy: 20 km

Minimální výška: 396 m

Maximální výška: 535 m

Obtížnost: středně náročný

Spotřeba baterie: polovina

Trasa: Sedlice – Želiv – Bechyně – Boroviny – Červená Řečice – Popelištná – Brtná – Sedlice

 

O AUTORCE:

Martina Prokopová je akční žena. Zakladatelka dámské sportovní značky LASOUL se svou dcerou a manželem, MTB závodníkem a mistrem světa Michalem Prokopem, ráda podniká cyklovýlety a sdílí je na stránkách časopisu ELECTRIC BIKE, na svém webu a na sociálních sítích.

 

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one