Po městě bezpečně a v pohodlí

Vyzkoušeli jsme moderní městskou přilbu KED Mitro.

Když se tradiční německý výrobce přileb KED pustí do úkolu vytvořit moderní, bezpečnou a designovou ochranu hlavy na e-bike se zacílením na městskou mobilitu, vsaďte všechno na to, že to udělá způsobem sobě vlastním, tedy takovým, ve kterém vyniká a je za něj obdivován – precizně a dokonale! Model KED Mitro je unisex přilbou vyráběnou ve dvou velikostech a v několika barevných variantách (naše je světle šedá). Disponuje zvýšenou ochrannou funkcí pro jízdu na elektrokole, bezpečnostní technologií MIPS, integrovaným zadním světlem s vestavěným dobíjecím akumulátorem a upínacím systémem BOA.

ELEGANCE A BEZPEČÍ

Přilba Mitro s označením UE-1 je vyrobena technologií In-mold a je jako stvořená pro každodenní dopravu na kole a městskou elektrocyklistiku. Upoutá minimalistickým designem a jemnou a současně elegantní linií, která se promítá do celé její siluety a také horizontálního čelního i bočního průřezu skrývajícího celkem šest ventilačních otvorů. Jimi prochází vzduch ochlazující hlavu v létě, ale jeho proud není natolik silný, aby v zimním období působil nepříjemně. Vše je promyšleno na míru městské cyklistice, kde je tempo poklidnější, hlava musí být v komfortu a pocení během horkých dnů je de facto eliminováno díky podpoře motoru elektrokola.

V kontrastu s bílošedým odstínem skořepiny jsou na modelu Mitro výrazné oranžové pásky, které se snadno nastavují kolem uší a pod bradou se zapínají magnetickou přezkou Fidlock. Co se týče bezpečnostních parametrů, tak tato přilba jako jedna z prvních obdržela díky své konstrukci a zvýšené ochranné funkci poměrně přísnou certifikaci NTA 8776, která odpovídá splnění náročnějších podmínek ochrany pro elektrokola.

OCHRANA MIPS

Celková bezpečnost je podpořena použitým systémem tlumení nárazu Mips® Brain Protection System. Většina e-bikerů technologii MIPS zná, ale snaží se vyvarovat situací, při kterých by ji museli otestovat na vlastní kůži. Vložka MIPS je uchycena uvnitř skořepiny přilby, má lehkou vůli a současně je upnuta k hlavě jezdce. V případě pádu se přilba prudce zastaví o kámen nebo skálu či asfalt, ale hlava může ještě zhruba centimetr nebo dva pokračovat v rotaci uvnitř přilby a postupně rozložit tlak způsobený pádem na větší plochu lebky. Tato technologie dokáže eliminovat vážné poranění mozku a zvyšuje šance jezdce na přežití pádu bez vážnějších následků. Že MIPS nechybí u tohoto modelu přilby, nás vůbec nepřekvapuje. V zadní části je stahovací kolečko pro upnutí přilby patentovaným mechanismem BOA FIT, který se ovládá velmi jednoduše. Pro pasivní bezpečnost bylo uděláno maximum, neboť kromě reflexního loga je v zadní části také integrované LED světlo, které je třeba tu a tam nabít podle toho, jak často je používáno. Má režim stálého svícení nebo blikání a je viditelné zezadu i ze stran v úhlu 180°. Přilba váží 350 gramů a stojí 3 990 Kč, více informací najdete u distributora na www.cyklomax.cz.

VERDIKT

Jedná se o skutečně špičkovou přilbu, se kterou jsme se začali seznamovat na podzim, kdy už do některých hodně odvětraných modelů bylo nutné navléknout hřejivou čepičku. V modelu KED Mitro ale taková zima nebyla. Komfort upnutí a uchycení na hlavě, stejně jako samotná jízda a vnímání rychlosti obtékání vzduchu kolem hlavy byly na velmi vysoké úrovni. Ulice města anebo cyklostezky v této přilbě brázdíme s dobrým pocitem, že jsme zvýšili naši pasivní bezpečnost a udělali maximum pro přežití v případě pádu. Dobré však je nepadat vůbec. A tato ochrana hlavy umí navíc zajistit, abychom byli dobře vidět už z velké dálky.

PRO

  • špičkový design a zpracování
  • maximální důraz na bezpečnost
  • použití technologie MIPS

 

PROTI

  • pro někoho vyšší cena

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one