Sešrotujete auto? Ve Francii za něj dostanete elektrokolo

Podobný krok můžeme jen závidět. Ve Francii se rozhodli, že každý, kdo nechá sešrotovat staré auto, které zatěžuje ovzduší spalinami, získá dotaci na nákup elektrokola. Alespoň se to uvádí v připravovaném návrhu.

Ve Francii se snaží ukázat, že to myslí s ochranou klimatu vážně. Nedávno zrušili kratší lety mezi francouzskými lety, nyní chtějí, aby se lidé masivně zbavovali vozů se spalovacími motory, které škodí ovzduší. Podle nového zákona by měli francouzští občané získávat šrotovné ve výši 2500 EUR, které mohou použít na pořízení elektrokola, dále pak elektromobilu, nebo jízdenky na hormadnou dopravu. Zákon prošel první komorou francouzského parlamentu. „Poprvé se jasně řeklo, že řešením není udělat auta zelenější, ale prostě snížit jejich počet,“ uvedl  Olivier Schneider z Francouzské federace uživatelů kol. Odborníci vidí velký posun právě v tom, že na základě dotace si lze pořídit i jiné vozidlo, než je auto.

Nejde o jedinou podobnou pobídku k vyřazení aut z provozu na světě. Podobné pobídky mohou využívat například občané Finska, nebo Lotyšska. I zde mají lidé na výběr mezi různými nízkoemisními dopravními prostředky, všude ale na plné čáře vyhrává elektrokolo.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one