Tolik panelů, kolik se vejde!

Na návštěvě v prodejně ekolo.cz, která disponuje moderní fotovoltaikou pro napájení celého objektu a nabíjení elektrokol i elektromobilů.

Kdo by neznal pražskou firmu ekolo.cz, která byla u počátků rozvoje elektrocyklistiky nejen v hlavním městě, ale vlastně v celé republice. Majitel firmy a matador oboru Jakub Ditrich, propagátor elektrokol, cargo elektrokol a také lepší, rychlejší a bezpečnější dopravy po městě, vystřídal se svou prodejnou několik adres a vždy se stěhoval kvůli potřebě růstu a expanze prodejní i skladové plochy. Nyní obchod sídlí na křižovatce městského okruhu a Evropské ulice nedaleko ruzyňského letiště, hned vedle OC Šestka s napojením na veřejnou dopravu. Sice již není umístěn v centru metropole jako v prvních letech, ale kdo by chtěl při testování elektrokol vyměnit malebné terény a fascinující přírodu zdejšího údolí Divoké Šárky nebo obory Hvězda za nějaký Václavák nebo magistrálu? Nejspíš nikdo.

MODERNÍ BUDOVA, MODERNÍ PRODUKTY

Proto již přes rok firma sídlí ve velkorysé a moderní budově s hliníkovým skeletem, za jejímž architektonickým konceptem stojí myšlenka pohybu zachyceného do statické formy. Objekt byl jedním z taháků festivalu Open House Praha 2023 a jeho moderní kabát i interiér si perfektně rozumí také se zbožím, které je zde nabízeno – tedy nabídkou elektrokol mnoha typů a značek. Jedná se o největší objekt zaměřený monotematicky na elektrokola v Česku, s prodejní plochou a skladovým i servisním zázemím přes 2000 metrů čtverečních.
Jelikož jsme během předchozích návštěv zaznamenali, že majitel firmy nechává showroom osadit novou fotovoltaickou elektrárnou, a navíc má před vchodem nabíjecí místa pro elektromobily i přístřešek pro nabíjení elektrokol, chtěli jsme se na „energetický štítek“ tohoto místa podívat trochu pod lupou.

PŘÍZNIVÁ BILANCE

Jak nám šéf ekolo.cz prozradil, tak tuto atypickou budovu z roku 2018 vytápí a chladí tepelná čerpadla se čtyřmi podzemními vrty. V letošním roce zvýšilo energetickou soběstačnost objektu pokrytí střechy fotovoltaickými panely. Celkem se jedná o 82 kusů monokrystalických panelů ve sklonu 15 stupňů v orientaci východ-západ s celkovým výkonem 36 kWp. Systém je doplněn o 18 kWh vysokonapěťových baterií. Další energetické úložiště 89 kWh nabízí baterie dvou firemních elektromobilů, které se zde nabíjejí.
Díky nadmořské výšce 380 m n. m (o 150 metrů výše, než je centrum Prahy), malému atmosférickému znečištění a nulovému okolnímu stínění není výkon panelu nijak omezen. Podle dlouhodobých dat z provozu je energetická bilance objektu po 8 měsíců v roce (období březen–říjen) pokryta z 98 %, zbylé 4 měsíce stačí výroba pokrýt cca 50 % spotřeby objektu. To zahrnuje vnější i vnitřní osvětlení, veškeré spotřebiče a výpočetní techniku v kancelářích, skladu a servisu. A také nabíjení elektrokol a elektromobilů.

VYJEDNANÁ CENA

„Přebytky energie, které nejsou spotřebovány ihned a nevejdou se do bateriových úložišť, prodáváme do sítě obchodníkovi za fixní cenu cca 2 Kč za kilowattu, přičemž naše cena pro odběr je nyní okolo 3,60 Kč za kilowattu silové energie,“ říká Jakub Ditrich. Jak dále vypočítává, už při srovnání prvních měsíců fungování s novým fotovoltaickým systémem letos a bez něj v loňském roce je vidět značná úspora nákladů. Zatím firma zaznamenala finanční úsporu neuvěřitelných 78 %, což je dáno především vysokou cenou elektřiny loni v srpnu, kdy gradovala energetická „bouře“ a ceny dodavatelů letěly nahoru.

STABILNÍ ÚLOŽIŠTĚ

Technologie výroby solární energie je zajištěna jedním symetrickým a jedním asymetrickým střídačem, oba jsou od značky GoodWe. V úložišti jsou vyskládány LFP baterie od značky Pylontech. Jedná se o cenově dostupné a současně velmi stabilní řešení, včetně backupu pro hlavní energetické větve objektu, které dokáží fungovat z baterií i v případě výpadku proudu od distributora. Původní plán bateriového pole sestaveného z vyřazených baterií elektrokol byl ve finále přehodnocen, zejména kvůli časové náročnosti realizace a také bezpečnosti provozu. V návaznosti na debaty o druhém životě vysloužilých baterií z elektrokol a elektromobilů je ale takové „reuse“ použití stále aktuálním tématem.
Důležitým prvkem systému jsou AC nabíjecí stanice, které jsou instalovány na parkovišti u objektu. Jedna s maximálním výkonem 11 kWh je od Olife-
Energy a druhá s výkonem 22 kWh je od značky Solax. Oba wallboxy nabízejí vzdálené řízení a v průběhu letních měsíců umožňují bezplatné nabíjení z přebytků FVE i pro zákazníky s elektromobily. Společnost PRE plánuje v průběhu roku 2024 vybudovat přímo před prodejnou dvě rychlé UFC nabíjecí stanice s výkonem až 300 kWh.

VARIABILITA NABÍJENÍ

Dále je v okolí showroomu nainstalováno dalších šest různých typů nabíjecích stanic pro elektrokola v rámci ukázky řešení od výrobce nabíjecích stanic Powerbox.one. Všechny stanice pro nabíjení elektrokol jsou funkční a určené k bezplatnému použití. Dvě z nich jsou vybaveny vlastním FVE panelem i bateriovým úložištěm, takže fungují jako ostrovní systém bez připojení do sítě.
Celý fotovoltaický systém ekolo.cz je monitorován v cloudu a náhled na aktuální výkon solárního pole a bilanci objektu je každému zájemci k dispozici přímo uvnitř prodejny na interaktivní obrazovce. Realizace fotovoltaického systému bude částečně podpořena z programu Přechod na čistší zdroje energie z Národního plánu obnovy.

ZODPOVĚDNÁ FIRMA

Firma ekolo.cz touto investicí do částečné energetické soběstačnosti showroomu dokládá své progresivní smýšlení a směřování k alternativním zdrojům energie a udržitelnosti. Jak již dříve pro náš magazín šéf firmy uvedl, tak fakt, že má prodejna dobré zateplení, je vytápěna tepelným čerpadlem a podlahovým topením a na střeše má tolik fotovoltaiky, kolik se tam vejde, to už je dnes u každé zodpovědně řízené firmy bráno jako standard.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one