Očista dočista

„Co je čisté, nemůže být rozbité.“ Tohle heslo odjakživa razil dlouholetý mechanik české reprezentace horských kol Jan Přistoupil alias Dlouhán. A v zásadě měl pravdu, neboť aby kolo, tedy i elektrokolo, správně fungovalo, je potřeba dodat mu důkladnou péči.

A pokud chceme e-bike mít opravdu zářivě čistý, nezbývá nám než sáhnout po nějakém čisticím prostředku k tomuto účelu určenému.

CHEMICI SE ZAMYSLELI

Čistidlo Cyklostar spatřilo světlo světa v roce 1993, když je uvedla na trh firma Everstar ze Šumperka. Nápad vyrábět speciální čistidlo pro jízdní kola vznikl náhodně, a to na klasickém a populárním místě – u stolu v hospodě. Při požívaní zlatého moku a pozorování jeho bílé pěny padl návrh jednoho z konzumentů, ať vedle sedící kolega zkusí ve fabrice Everstaru vyvinout čistidlo na kola. Pokud se mu povede, navrhovatel ho bude prodávat po závodech. Slovo dalo slovo, chemici se prudce zamysleli, a tak vznikl Cyklostar. Nám jej tehdy na závodech horských kol, kde jej skutečně začal prodávat právě druhý účastník schůzky, doporučil cyklista, mechanik a obchodník Karel Stárek, který s ním byl spokojen. V té době byla ke koupi pouze drahá čistidla značky Pedros, tak proč nevyzkoušet český produkt, jehož cenovka byla několikanásobně nižší. Cyklostar nás potěšil svou schopností dokonale a s lehkostí likvidovat špínu s mastnotou, a tak jsme se před více než dvaceti lety dohodli na spolupráci, která trvá dodnes.

INOVACE PRO E-BIKY

Za tu dobu prošel tento výkonný čistič několika inovacemi, přičemž ta poslední se uskutečnila nedávno. Známý prostředek dostal nové balení a nové etikety. I složení se pozměnilo, aby vyhovovalo potřebám všech bikerů, takže nově jsou k dostání tři verze Cyklostaru, a sice Extra Carbon, Limited Edition/Race a E-Bike.

Cyklostar E-Bike je tedy speciální čistidlo určené především pro elektrokola. Dokáže velice snadno, rychle, účinně a pohodlně odstranit provozní nečistoty a mastnoty z povrchu rámu i dalších částí elektrokola, zejména převodového ústrojí. Jeho aplikace je naprosto jednoduchá. Stačí jej rozprašovačem nanést na e-bike a nechat chvilku působit. Pak stačí e-bike opláchnout studenou vodou a je hotovo!

Nový Cyklostar E-Bike je vhodný na všechny rámy e-biků, tedy i na ty karbonové. A hodí se i na ostatní součásti jízdního kola. Je optimalizovaný a šetrný pro časté mytí a údržbu běžného provozního a povrchového znečištění (zejména prach, bahno, mušky, mastnoty, pot). Zanechává na čištěném povrchu kol jedinečné hydrofobní vlastnosti a efekt lesku. Výrazně šetří účelově nanesená maziva. Vykazuje nový, ještě vyšší stupeň ochrany a odolnosti proti korozi. Prostředek je bez výstražných symbolů a není ani klasifikován jako nebezpečný. Mytí s ním je šetrné, snadné, efektivní a bezpečné, s vůní čisté přírody. V zemi je biologicky odbouratelný.

NEJEN PRO BARMANY

A zde jeden tip: Nejvíce nám dá vždy zabrat vyčištění řetězu. Takže vězte, že Cyklostar E-Bike lze použít i přímo do speciální pračky řetězu, pokud jste zvyklí s ní pracovat. My však používáme jiný, ekonomičtější způsob. Do plastové nádoby s uzavíráním (může posloužit třeba i obyčejná zavařovačka) nalijeme trošku Cyklostaru E-Bike. Řetěz pomocí spojky rozpojíme a vložíme do plastové nádoby. Tu poté zavřeme a vžijeme se do role barmana, jenž soutěží o nejlepší šejkovaný nápoj. Prostě s nádobou několikrát intenzivně zatřeseme. Pak stačí vzít kousek drátu, který na konci zahneme. Onou zahnutou částí vytáhneme řetěz a necháme okapat. Je krásně čistý, a náplň v plastové nádobě můžeme dokonce použít ještě na další řetězy. Celou operaci lze provést tak, aniž byste se ušpinili. A ještě ušetříte za pořízení pračky řetězu. Po okapání a vysušení řetěz opět nasadíme a spojíme, poté ho namažeme.

Cyklostar E-BIKE je ideální na šetrné mytí a jedna dóza v ceně cca 139 Kč (aplikační lahev 500 ml) vystačí na minimálně pět mycích cyklů, umýváme-li elektrokolo opravdu důkladně. Pochopitelně se dá používat i delší dobu pouze pro odmašťování a čištění exponovaných míst. Více informací a možnost zakoupení produktu: www.bike-eshop.cz

Text: Martin Půlpán, mechanik a spolupracovník redakce (https://www.scottmtb.cz)

Play Video
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one