Práce i zábava

Elektrické SUV Agogs pro volný čas i pravidelné pracovní nasazení prošlo naším testem.

Možná to bude pro někoho překvapení, ale Agogs je vůbec první česká značka elektrokol. Svůj první model kola s motorem představila již před třinácti lety, když její duchovní otec a velký propagátor elektrokol Jakub Ditrich startoval svůj byznys s prodejnou ekolo.cz a současně viděl příležitost v produkci vlastní značky kol. Jen pro zajímavost – například Bosch přišel s elektropohony až o dva roky později, byla to doba začátků a experimentů. Teprve se rodila vize elektrických kol, na níž začaly usilovně pracovat ty nejprozíravější značky.

E-BIKE PRO ŽIVOT

V našich podmínkách tak vznikl Agogs, který je tu s námi dodnes. Nikdy se nejednalo o nějakou masovou výrobu, ale spíše menší produkci s promyšlenými modely, které ani konkurence neuměla nabídnout. Za všechny zmiňme například elektrické skládačky, které jsou dodnes ceněny pro svou nezničitelnost. Současný Agogs by se dal charakterizovat spíše jako speciální výrobce, který dokáže nabídnout praktické elektrokolo za dobrý peníz. Jelikož životní filozofií majitele značky jsou elektrokola do města, na dojíždění a na každodenní život, vznikají i v rámci vlastního brandu takto zaměřené stroje s konkrétním určením.

SUV NA VŠECHNO

Dnes tu máme model Agogs SUV, jehož ideou je odvézt, co je potřeba, a zdolat u toho jakýkoli kopec nebo složitost na trase. Nejedná se o čistokrevné cargo, ale právě elektrické SUV, což je stále populárnější a více se prosazující kategorie. Zákazníci zkrátka chtějí odolné a univerzální elektrokolo, na které se dobře nastupuje, je snadné na řízení, pohodlné v terénu, dostatečně odolné a také s kompletní výbavou.

Agogs SUV je praktický stroj i z pohledu parkování. Místo toho, abychom skladovali v garáži několik různých strojů, stačí jeden pro více uživatelů. Dá se na něm jet na výlet do města i do terénu, ale stejně tak snadno a bezpečně se nechá naložit nákladem. Samozřejmě na takové e-kolo nemáme stejné nároky jako na čistokrevné a plnotučné elektrické MTB anebo na elektrické cargo, nicméně má v sobě od každého něco a nabízí povedený kompromis.

POHODLNÝ RÁM

Základem je mohutný tuhý rám svařený z alu slitiny, který v hlavní trubce skrývá integrovanou baterii. Ta je vybavena články od značky Panasonic a má kapacitu 600 Wh. V nabídce je i rychlonabíječka s výkonem 5 A (z 20 na 80 % baterie nabijeme za cca 80 minut) a ke kolu je standardně dodáván též nabíjecí kabel pro síť nabíjecích stanic Powerbox.one. Potřebnou sílu dává tomuto elektrokolu zadní motor od značky Shengyi se špičkovým výkonem 560 W. Rychlostní sensorika je ve šlapacím středu a pomáhá hladkému chodu motoru. Pro rozjezdy a výjezdy do prudkých kopců se zcela jistě bude hodit funkce „hill-assistent“. Elektrokolo nabízí relativně rozměrný displej ve středu řídítek s ovladačem vedle levého gripu. Maximální rychlost může být nastavena až na 30 km/h. Agogs vyniká výbornou ergonomií. Řídítka jsou dostatečně vysoko pro pohodlnou a bezpečnou jízdu, navíc představec je polohovatelný pro dosažení optimálního posedu. Gripy jsou měkké a ergonomické, takže dlaně netrpí únavou ani při dlouhé cestě anebo kodrcání po městské dlažbě. Levá rukojeť nabízí páčku standardní přehazovačky Shimano s možností volby sedmi rychlostí. V bohaté výbavě nechybí přední i zadní osvětlení s napájením z hlavní baterie, dále gelové sedlo a přední mono-shock odpružení na sloupku vidlice, které poskytuje zdvih 30 mm.

UVEZE HODNĚ

Čeho si na první pohled každý všimne, je možnost transportu relativně objemného nákladu jak na zadním integrovaném nosiči, tak na předním nosiči, který je ukotven do hlavové trubky. Díky rafinovanému systému jednoduše zacvakávacího příslušenství je možné volit mezi několika typy výbavy pro přepravu nákladu. Například malý nebo velký koš, případně velkou plotnu pro fixaci nadrozměrných předmětů s integrovanými popruhy. Jelikož jde o univerzální SUV, je důležitá použitelnost e-biku také mimo vozovku. Tam se dobře osvědčila namontovaná kola MTB rozměru 27,5“ s plášti CST All Terrains o rozměru 2,1“.

V jízdním testu se ukázaly hlavní výhody tohoto SUV, tedy v prvé řadě všestrannost a také velice lehké ovládání, které nedělá problém ani při plné zátěži. Manipulaci s elektrokolem usnadňuje nízký rám a velice jednoduché nastupování. Díky podpůrné trubce je rám elektrokola pevný a nekroutí se ani při plném zatížení. Nosnost je 160 kg, což jsme si ověřili během testu maximálního naložení výtisky časopisu. Každé kilo navíc má samozřejmě vliv na celkový dojezd. Překvapivě dobře si vedla zvolená pohonná jednotka. Přestože se jedná o nábojový motor, má dostatečný výkon na to, aby dokázal tomuto elektrokolu dodat potřebnou hbitost a rychlost. V rozjezdech do kopce potom pomáhají senzory umístěné u klik, takže i z nulové rychlosti startujeme celkem plynule. Řadicí sada je jednoduchá a z dolních pater nabídky značky Shimano, ale dá se na ni zvyknout.

VERDIKT

Tohle elektrokolo rozhodně stojí za pozornost, neboť nabízí nebývalý mix zajímavých vlastností za příznivou cenu. Vzhledem k tomu, že se jedná o nový tržní segment, zvolila společnost ekolo.cz coby výrobce zajímavou strategii a nastavila více než lákavou cenu. Model se základní výbavou vyjde již na 29 744 Kč bez DPH, v plné výbavě pak za Agogs SUV zaplatíte 32 223 Kč bez DPH. V případě prodeje do firemních flotil, s čímž výrobce počítá, je možné dále upravovat jak design kol, tak eventuálně kupní cenu.

 

PRO

  • překvapivě vyhovující nábojový motor
  • povedená geometrie a design
  • bohatá základní výbava a lákavá cena
  • možnost výběru typu nosiče

 

PROTI

  • pouze základní komponenty u řazení a brzd
  • zadní pohon má své limity při jízdě v terénu

 

Specifikace:

Rám: alu slitina

Baterie: integrovaná, články Panasonic, kapacita 600 Wh

Motor: zadní nábojový Shengyi, 36 V

Dojezd: 60–120 km

Přehazovačka: Shimano Tourney, 7 rychlostí

Řazení: Shimano RDTY300D

Odpružení: Zoom Suspension Fork, zdvih 30 mm

Brzdy: Clarks Hydraulic Brake, hydraulické, kotouče 160 mm

Sedlo: Selle Royal, gelové

Gripy: kožené, ergo

Pedály: Wellgo XL, protiskluzové

Nosnost: 140 kg

Barva: stříbrná

Doplňky v ceně: nosiče, výkonné osvětlení, blatníky, stojánek

Hmotnost: 24,5 kg včetně nosičů

Výrobce a prodejce: ekolo.cz

Více informací o pojištění elektrokol najdete zde.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Vytisknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Informace na našem webu jsou pro všechny zdarma, oproti tomu magazín je zpoplatněn. Můžete si ho tedy objednat pohodlně až do vaší schránky formou předplatného tištěné verze anebo do vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu.
LASOUL

E-bike od a do z

Doporučujeme

RoadCycling.cz

roadcycling.cz

electricbikers.cz

Mitsubishi Motors

https://www.mitsubishi-motors.cz

www.repase-aku.cz

https://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-jizdnich-kol

PowerBox.one

www.powerbox.one